In dit digitale tijdperk is je website je online visitekaartje en daarmee belangrijker dan ooit. Als je een website bouwt of een website laat bouwen heb je meestal wel een idee van wat je erop wilt zetten. Er zijn echter zo ontzettend veel mogelijkheden dat het lastig kan zijn om een goede, overzichtelijke en aantrekkelijke website te bouwen. Hieronder lees je 3 tips om voor het opzetten van een succesvolle website.

Mobiele website en desktop website

Tip 1: Kies een betrouwbaar hosting platform

De eerste tip voor een aantrekkelijke website, is er een die zich achter de schermen afspeelt. Dit is namelijk het kiezen van een goed hosting platform. Je kunt ervoor kiezen om zelf een server op te zetten en je gehele website zelf in code te schrijven, of gebruik te maken van een van de platformen die dit allemaal voor jou doen.

Een server opzetten en een website zelf coderen vereist veel technische kennis. Om deze reden is het tegenwoordig gebruikelijk om te kiezen voor een hosting platform die dit allemaal voor jou doet. Op zo’n platform koop je domeinnaam en ruimte op een server waar jouw website mag worden opgeslagen. Je kan je website ontwerpen aan de hand van vooraf samengestelde thema’s en allerlei afbeeldingen, tekstballonnen of kop- en voetteksten in je website slepen.

Maar waarom het nu van belang dat je een betrouwbaar hosting platform kiest? Je wilt niet dat wanneer een website op de server waar jouw website op staat ineens veel bezoekers trekt, de jouwe langzamer wordt of zelfs onbereikbaar. Je wilt garantie hebben dat jouw website laad en altijd online blijft. En om deze redenen is het van belang om een goed hosting platform te kiezen.


Tip 2: Leef je in je klant in

Het is belangrijk om je website te richten op wat iemand er aan heeft om nu juist gebruik te maken van jouw producten of diensten. Je zal op de website je producten of diensten beschrijven, maar hier stopt het niet. Een stap verder ga je, als je beschrijft wat iemand er aan heeft om nu juist voor jou te kiezen. Dit kun je doen door je goed in te leven in je klant en met een ander paar ogen naar je website te kijken.

Tips voor website ontwerp

Vraag jezelf het volgende af:

  • Wat schiet ik ermee op om voor dit bedrijf te kiezen?
  • Wat heeft dit bedrijf mij meer te bieden dan haar concurrentie?
  • Wat heb ik gemeen met dit bedrijf?

Deze laatste vraag slaat op de zogeheten ‘touchpoints’ (raakvlakken). Uit verschillende marketing en communicatie studies is gebleken dat hoe meer touchpoints een persoon met een bedrijf heeft, des te groter de kans is dat de persoon voor dit bedrijf kiest. Het draait namelijk niet alleen om geld en de goedkoopste zijn, maar ook om de band, het gevoel of het vertrouwen dat je in een bedrijf hebt.

Door je in te leven in je klant, kun je ervoor zorgen dat jouw website vertrouwen oproept en daarmee heb jij een streepje voor op de concurrentie. Zorg er vanaf het begin van de opbouw van jouw website ervoor dat je dit doet met de klant in gedachten.


Tip 3: Gebruik afbeeldingen

Afbeeldingen vormen een onmisbare ondersteuning van het verhaal dat jij op jouw website wilt vertellen. Mensen zijn verwend, en willen binnen enkele seconden kunnen zien waar het over gaat. Wanneer je dan de aandacht hebt getrokken met de juiste afbeeldingen, zullen mensen verder lezen.

Afbeelding tips website ontwerp

Bij het gebruik van afbeeldingen moet je op een aantal dingen letten. Het eerste belangrijke punt bij het gebruik van afbeeldingen voor je website is de grootte en het format waarin je deze upload. JPEG zorgt voor een goede, heldere kwaliteit, maar is dit echt nodig als je een afbeelding van 2×2 cm op je website wilt vertonen? Verklein je afbeeldingen indien mogelijk, zodat de laadtijd van de website niet ten koste gaat van je afbeeldingen.

Daarnaast kun je afbeeldingen gebruiken voor je zoekmachine optimalisatie strategie. Als je duidelijke namen aan je afbeeldingen geeft, kan de zoekmachine deze namelijk ook uitlezen en gebruiken om jouw website te categoriseren.


Meer tips voor een succesvolle website

Bovenstaande factoren zijn bij lange na niet de enigen waar je rekening mee moet houden met het bouwen van een succesvolle, aantrekkelijke website. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met de opbouw van de website, of alles makkelijk te vinden is en of je content duidelijk. Dit laatste, het het schrijven van content, is niet alleen van belang voor je bezoekers maar ook voor de zoekmachines.

Meer website bezoekers krijgen
  • Er zijn een boel interessante studies en artikelen met meer informatie hierover waaruit we kunnen opmaken dat je website laadtijd toch zeker wel onder de 10 a 11 seconden moet zitten.
  • Om je website snelheid te testen kun je gebruik maken van een van de vele gratis tools die hiervoor zijn ontworpen.

Drie belangrijke tips om een aantrekkelijke website te bouwen zijn dus het kiezen van het juiste hosting platform, je inleven in je (potentiële) klanten en het gebruik van afbeeldingen. Daarnaast zijn er nog tientallen factoren om op te letten waarvan enkelen zijn: de opbouw van de website, navigeerbaarheid en het schrijven van duidelijke content.

Doe je voordeel met deze website ontwerp tips en neem contact met ons op indien je meer informatie wilt of hulp nodig hebt!

Meer informatie: