Veel marketeers zijn omgeschakeld van traditionele marketingkanalen naar het inzetten van content marketing als voornaamste kanaal. Maar wat is content marketing nou precies en hoe kan het MKB hier van profiteren? Na het lezen van dit artikel weet je wat content marketing is en hoe jij het op de juiste manier kunt toepassen in de marketingstrategie van je organisatie.

Online marketeer Vincent van Brakel van Chent Creative schreef dit artikel voor YOMS. Benieuwd naar meer van Chent Creative? Lees dan verder op de website!


Wat is content marketing?

De term content marketing doelt op het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente content om een vooraf bepaalde doelgroep te bereiken, te binden aan de onderneming én te zorgen dat deze uiteindelijk overgaat tot een bepaalde actie.

Dit lijkt ingewikkeld maar het komt erop neer dat bedrijven in plaats van zichzelf te verkopen de doelgroep bereiken met relevante content en zo de doelgroep weten te interesseren in de onderneming. Organisaties helpen prospects en klanten dus aan relevante informatie zonder direct de product of dienst te promoten.


Content marketing is niets nieuws

Content marketing is niets nieuws. Een geweldig voorbeeld van juiste implementatie van content marketing is de strategie die Michelin heeft toegepast. Het autobandenbedrijf had problemen met het vinden van klanten. Niet zo gek, in het jaar 1900 waren er slechts 3000 autobezitters in Frankrijk. Michelin stond voor een dilemma, wachten we tot de doelgroep groeit, of creëren we zelf meer vraag naar autobanden?

Michelin besloot om in plaats van grote reclamecampagnes te beginnen een gratis gids uit te brengen. Deze Michelin gids bevatte informatie over tankstations, restaurants en gaven tips voor reizen en het onderhoud van auto’s.

De gids sloeg aan en meer en meer mensen gingen de auto gebruiken om plaatsen uit de gids te bezoeken. Dit betekende dat er meer auto’s en dus autobanden verkocht werden. In de jaren ’20 verscheen er voor het eerst een sterretje achter uitzonderlijk goede restaurants. Dit heeft zich ontwikkeld tot de bekende Michelin ster.


Wat is het doel van content marketing?

Het voornaamste en uiteindelijk doel van content marketing is het aantrekken en binden van klanten. Dit komt er dus op neer dat prospects klanten worden en deze klanten vervolgens ambassadeurs van jouw merk.

Content marketing helpt ook om prospects te informeren over de voordelen van jouw product of dienst. Vaak helpt content die én goed geschreven én goed getarget is om prospects zich te laten realiseren dat zij jouw product of dienst nodig hebben.


Wat zijn de voordelen van content marketing?

Het is duidelijk wat content marketing precies is en wat het doel van deze vorm van marketing is maar wat zijn nou precies de voordelen? Waarom moet jij als ondernemer content marketing opneming in je marketingstrategie?

Duurzame investering

Anders dan bij het opkopen van advertenties is de werking van content marketing (en SEO!) wél langdurig. Advertenties stoppen met bestaan wanneer je er geen geld meer in pompt maar goede content marketing wordt alleen maar waardevoller met de tijd!

Specifieker gebruik maken van marketing

Content marketing stelt marketeers in staat om specifieke content te creëren en ervoor te zorgen dat dit bij een vooraf samengestelde doelgroep terecht komt. Dit zorgt ervoor dat er minder consumenten worden benaderd die helemaal niet op jouw onderneming zitten te wachten.

Content werkt vertrouwen

Als jij als ondernemer via Google aan het zoeken bent naar wat content marketing nou precies is en je vervolgens op mijn website terecht komt zie je dit als goede marketing. Als je iemand in zal willen huren om je te helpen met online marketing is Chent Creative de eerste naam die in je op komt. Dit werkt voor elke onderneming die content marketing toepast.

Google is fan van content

Google beloont websites met veel unieke en kwalitatieve content met hoge plaatsen in de resultatenpagina van Google. Zo werk je dus ook aan een hoge SEO score!

Omzeil AdBlock en immume consumenten

Tegenwoordig gebruiken veel consumenten AdBlock. Deze extensie blokkeert advertenties zodat je zonder gestoord te worden video’s kunt kijken op YouTube of gewoon online kunt browsen. Niet alleen onze browsers zijn resistenter geworden voor reclame, ook de consument zelf kijkt steeds minder naar reclame. Onderzoek wijst uit dat steeds minder consumenten kijken naar de eerste paar resultaten (de betaalde resultaten) op Google. Content marketing voelt niet aan als reclame en omzeilt daardoor zowel AdBlock als de natuurlijke AdBlock van consumenten.


Tips voor content marketing

Voordat je begint met het implementeren van content marketing moet het volgende weten:

 • Wat zijn de doelen van mijn content marketing?
 • Wie is de doelgroep van deze campagne?
 • Waar kunnen prospects de content vinden?

De doelen van het inzetten van content marketing

Zonder een concreet doel heeft het geen zin om tijd en geld te investering in wat voor marketing dan ook. Dit komt ten eerste doordat een campagne zonder doel geen richting heeft. Alle onderdelen van dezelfde campagne moeten ook hetzelfde doel voor ogen hebben. Ten tweede zijn marketingcampagnes zonder doel niet meetbaar. Dit betekent dat je niet kunt zien of de campagne uiteindelijk succesvol was.

Dit is uiteraard zonde, helemaal omdat in de wereld van online marketing vrijwel alles meetbaar is. Stel dus voordat je begint een doel op. Voorbeelden van een doel zijn:

 • Het verhogen van brand awareness.
 • E-mailadressen verkrijgen voor e-mailmarketing.
 • Het binden van prospects tijdens de buyer’s journey.
 • Je doelgroep tot betalende klanten maken.
 • Klanten vasthouden of ervoor zorgen dat zij meer bestedingen doen.

De doelgroep

Het is zeer belangrijk om te weten wie de doelgroep precies is. Maak daarom één of meerdere personificaties van je doelgroep. Zorg dat je weet:

 • Waar deze persoon woont, welk land/welke stad.
 • Wat deze persoon interesseert.
 • Wat de leeftijd van deze persoon is.
 • Wat het inkomen ongeveer is van deze persoon.
 • Wat deze persoon zoekt op Google om in zijn behoeftes te voorzien.

Gebruik tools als Google Analytics om erachter te komen wie de bezoeker van je website is. Dit kun je gebruiken om meer informatie over je doelgroep te weten te komen. Ga ook na van je bestaande klanten wat je via hen te weten kunt komen.

Het medium

Een belangrijke eigenschap van content marketing is dat de ontvanger van de boodschap niet wordt gestoord bij het lezen van de content. Dit is volledig anders dan traditionele media, waar advertenties zoals pop up’s, radio- en tv-advertenties de ervaring van de ontvanger onderbroken.

Content marketing zorgt ervoor dat de doelgroep naar jou toekomt. Hiervoor is het enorm belangrijk om content te produceren die gezocht én gevonden kan worden. Dit is waar zoekmachineoptimalisatie komt kijken. Content die wordt geplaatst op websites die geoptimaliseerd zijn naar de voorkeuren van Google zal vaker worden bekeken dan wanneer er geen zoekmachineoptimalisatie wordt toegepast.

De plek waar de content wordt geplaatst, het medium, is een van de belangrijkste elementen van content marketing. Plaats je content op eigen website of social media kanalen? Zorg je ervoor dat kranten/nieuwsmedia jouw content gratis plaatsen? Wanneer deze twee te weinig resultaten beiden kun je ervoor kiezen om betaalde media in te zetten. Voorbeelden hiervan zijn advertenties op social media, adverteren in zoekmachines (Google Ads) of ‘ouderwetse’ media als televisie, kranten en radio.

Lees meer over online marketing oplossingen.


Content marketing voor jouw organisatie

Indien goed ingezet heeft content marketing veel en langdurig effect. Prospects worden klanten zonder daarvoor betaalde advertenties te gebruiken. Hiernaast kan zoekmachineoptimalisatie eenvoudig voor meer resultaat zorgen. Let wel goed op, als content marketing verkeerd wordt ingezet betekent dit veel inspanning voor content die weinig/niet gezien zal worden.

Online marketeer Vincent van Brakel van Chent Creative schreef dit artikel voor YOMS. Benieuwd naar meer van Chent Creative? Lees dan verder op de website!