Je zit naar je scherm te staren en moet nu écht gaan beginnen. Maar het lukt niet. Dat artikel moet vanavond worden ingeleverd, dat hoofstuk moet vandaag af, die website moet morgen online. Hoe ga je hiervoor zorgen? Je kan natuurlijk een externe tekstschrijver inzetten. Maar dat zorgt voor extra kosten. Wil jij gewoon graag je eigen teksten schrijven, dan is dit artikel wat voor jou. Ik leg je uit hoe je zelf een writersblock overwint. Beginnen met schrijven, uitdiepen en inspiratie komen allemaal aan bod. Na het lezen hiervan toch een externe tekstschrijver inzetten? Neem dan gerust contact met mij op. 

Writersblock

 


Writersblock overwinnen

Een writersblock, of schrijversblok, is zo’n situatie waarin jij niets op papier krijgt. Het kan zijn dat je gewoon geen inspiratie hebt. Het kan zijn dat je al uren aan het schrijven bent en het gewoon even “op” lijkt te zijn. Heb je een deadline, dan kan dit nog eens een extra negatieve uitwerking hebben. Door de druk die je op jezelf zet komt er al helemaal niets uit. Een writersblock is heel normaal en helemaal niet erg. Als je maar weet hoe je er mee om moet gaan. Onderstaande tips geven een antwoord op de vraag: Hoe overwin je een writersblock?

1. Door te schrijven

Het klinkt misschien een beetje simpel, maar ga gewoon schrijven! Maar dan niet over het artikel waar je nú verder mee moet. Ga gewoon lekker schrijven over de fruitmand die naast je staat, de kat van de buurman die voorbij loopt of je nieuwe magnetron. Schrijven is beter dan voor je uit staren, TV kijken of de koelkast opruimen (lees: leeg eten). En als je dan lekker bezig bent, merk je dat vanzelf de inspiratie terugkeert om je artikel af te maken. En zo niet, dan kan je nog 4 andere tips uitproberen!

2. Door even uit te schakelen

Soms is het gewoon even nodig om pauze te nemen. Niemand kan immers 8 uur achter elkaar lekkere teksten uit de mouw schudden. Neem dus gewoon even pauze wanneer je merkt dat er al een tijdje geen goede zinnen meer op het scherm zijn verschenen. Ga een half uurtje sporten, boodschappen doen, even douchen of bel je beste vriend(in) eens op om bij te kletsen. Alles behalve lezen of schrijven is goed! Je verliest alleen maar tijd met naar je scherm staren; hoe eerder je even uitschakelt, des te eerder je ook weer effectief aan het werk kunt. 

3. Door er op een andere manier naar te kijken

Je inspiratie is op en je hebt al honderd keer je eigen tekst opnieuw gelezen. Je ziet het gewoon echt niet meer! Dan kan het ook helpen om er eens op een andere manier naar te kijken. Simpele trucs hiervoor zijn:

Writersblock overwinnen YOMS

Uitprinten, in PDF opslaan of een ander lettertype

Door je artikel uit te printen, kun je er eens met een andere blik naar kijken. Je kan dan met de pen aantekeningen maken en het vervolgens weer op de computer verwerken. Nu is uitprinten natuurlijk een beetje ouderwets en slecht voor het milieu, dus hebben we twee moderne oplossingen voor je: in PDF opslaan of een ander lettertype selecteren. Het zal je verbazen, maar het werkt! 

Lees in een andere taal over het onderwerp

In het Engels zijn er over alle onderwerpen tientallen zo niet honderden of duizenden artikelen te vinden. Maak hier gebruik van! Door in een andere taal over het onderwerp te lezen, leer je nieuwe informatie en kijk je er eens met een andere blik naar. Denk hier eens over na, verwerk het in je eigen woorden en stijl en ga weer verder met je eigen artikel.

4. Door diepgang aan te brengen

Schrijf je een artikel over de 12 leukste uitjes in Drenthe? Maak dan niet simpelweg een opsomming, maar schrijf met wat meer diepgang over het onderwerp. Begin je artikel bijvoorbeeld kort met wat geschiedenis over de provincie. En schrijf niet alleen de naam van het uitje op, maar denk ook aan informatie als: oorsprong, openingstijden, kosten, doelgroep en bereikbaarheid. Vaak is er in een stuk tekst wel een zin of alinea te vinden waar je nog over kan uitweiden. Let wel op dat je het relevant houdt, anders kost het je lezers! 

5. Door voorbeelden te schrijven

Schrijf je een artikel over een gezonde leefstijl, dan kun je een voorbeeld van een eetschema bij je verhaal doen of een sportschema. Schrijf je over de leukste bordspellen? Pik er dan één bordspel uit die je uitgebreider beschrijft dan de rest, waarbij je de lezer meeneemt in het spel. En als je een schrijftip geeft om diepgang aan te brengen, dan kan je als voorbeeld een uitgebreid stuk schrijven over een uitje in Drenthe met veel diepgang. Maar ik houd het artikel kort ;-).


Zelf schrijven of tekstschrijver inschakelen

Een schrijversblok is dus te overwinnen. Wanneer je hier vaker mee te maken hebt gehad, leer jij hier steeds beter mee omgaan. Je leert herkennen in welk “soort schrijversblok” je zit en hoe je dit snel en effectief kan overkomen. Zit je echt helemaal vast, of ben je überhaupt niet zo’n tekstschrijver? Dan kan je natuurlijk altijd een externe tekstschrijver inschakelen. Dat scheelt ook een hoop tijd, die je dan effectief aan andere werkzaamheden kan besteden.

Zelf doen? Maak dan gebruik van deze tips: 

  • Gewoon gaan schrijven, al is het over de buurman van de kat

  • Even uitschakelen, iets doen dat niets met tekst lezen of schrijven te maken heeft

  • De tekst op een andere manier lezen

  • Diepgang aanbrengen over een subonderwerp

  • Voorbeelden beschrijven 

Heb jij nog tips? Ik lees ze graag terug, zo kunnen we elkaar helpen!